overhead ting
Jannicke Brandsegg
HJEM BILDER SKOLEN ARTIKKEL

Mobilen:
- Har ikke sviktet meg mange ganger.

Hva bruker egentlig ungdommen mobilen sin til, og hvor dyrt er det egentlig å ha en mobil eller å kjøpe en. Så jeg har intervjuet tre personer fra Vadsø Videregående skole. Jeg spurte de forskjellige spørsmål om telefonbruk og hva dem bruker mobilen til osv. De fleste brukte den jo til å ringe, sende melding og Facebook. Og det var veldig mye likt mellom de forskjellige elevene. Jeg intervjuet tre forskjellige mennesker, fra tre forskjellige klasser og klassetrinn. Den første jeg intervjuet var Emilie Johnsen som går barne- og ungdomsarbeider andre året. Den andre personen var Ingeborg Jakola, som går andre året på studiespesialisering og den tredje personen var Mathis Schanche som går første året på studiespesialisering. Ingeborg er til venstre, Mathis i midten og Emilie til høyre.

Mobilbruken
De første spørsmålene gikk ut på hva de brukte mobilen til, sånn som Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, nettavis, spill, serier og filmer, sende meldinger og ringe. Alle tre svarte at de brukte Facebook, Instagram og Snapchat. Så det er veldig populært tydeligvis. Emilie svarte at hun brukte også noe nettavis men det var for det meste når hun var hjemme siden hun ikke har mobilnett som hun kan bruke. Og hun spilte veldig lite på telefon, sender meldinger og ringer, men sender mest meldinger via chatten på Facebook. Fordi da kan hun se om de hun har skrevet til har sett det eller ikke, eller som hun sa det: Være mer stalker og se om folk faktisk har lest hva jeg har sendt. Mens Ingeborg sa at hun brukte alt overnevnte bortsett fra serier og filmer, da så hun på Youtube heller. Og hun ringer og sender en del meldinger. Mathis fortalte at han også brukte alt overnevnte og så på filmer og serier via Netflix men brukte mest datamaskinen til det. Hun ringer og sender en del meldinger også.
Hvor mye man betaler.
Etterpå så spurte jeg dem angående hvor dyrt det var for mobilen og i måneden for å ha telefonen.
Emilie: Mens jeg enda hadde abonnement betalte jeg 400 kr, men nå har jeg kontantkort. Jeg måtte brukt 600 kr i uka hvis jeg skulle kjøpt så mye jeg hadde trengt. Bruker telefon en god del. Men prøver å begrense bruken.
Ingeborg: Jeg vet ikke hvor mye jeg betaler i måneden for abonnementet, det er mamma og pappa som betaler det.
Mathis: Jeg har en type abonnement hvor alt kommer på regning. At jeg kan bruke mobilen så mye som jeg vil og kostnaden kommer på regning en gang i måneden og det finnes ingen sperregrense for hvor mye jeg kan bruke. Det var en gang jeg og broren min lå oppå 17 000 kr på en måned. Og broren brukte mer enn 1000 kr når vi var i Finland en gang. Det gjorde ikke jeg siden jeg har fri-surf EU og kan betale 29 kr for dagen i utlandet.
Emilie kjøpte mobilen brukt for 800 kr, men en helt ny mobil hadde kostet 7000 kr.  Mens Ingeborg visste ikke hvor mye hun betalte for mobilen, men det hun visste var at hun hadde ikke nedbetaling på mobilen. Mathis hadde ikke nedbetaling på mobilen men betalte litt over 3000 kr og hadde SIM-kort fra før så han fikk bestilt fra nettsiden NetOnNet.
Går du noen steder uten mobilen din?
Emilie svarte at eneste stedet hun går uten mobilen måtte være på jobb for der får hun ikke lov til å ha den inne i lokalet på grunn av bakterier osv., siden hun jobber på Bakehuset. Ingeborg har den stort sett på seg men ikke  når hun skal trene og Mathis hadde den også nesten hele tiden på seg, bortsett fra når han dusjet sa han. Da hadde han det ikke på seg.
Bruker du mest mobilkamera eller et ordentlig kamera?
«Jeg bruker mest mobilen for å dokumentere ting, for instagram og alt det der. Det er ikke alle som gidder å drasse med seg et digert kamera som sånn speilrefleks og sånn.» Svarte Emilie på dette spørsmålet. Mens Ingeborg brukte mest mobilkamera og Mathis brukte aldri et ordentlig kamera så han brukte altså bare mobilkameraet. Jeg spurte dem også hvor mange bilder de hadde på mobilen. Emilie hadde rundt 3000, Ingeborg 939 og Mathis hadde nesten akkurat byttet mobil så han hadde ikke så mange på denne mobilen som han hadde på forrige, men den her mobilen hadde han rundt 200.
Musikk.
Emilie brukte ikke mobilen noe særlig til å høre på musikk, hun har ikke egen Spotify så hun spiller mest musikk på datamaskinen fordi hun liker anlegg mye bedre enn hodetelefoner. Ingeborg brukte mest mobilen til å høre på musikk og da hørte hun fra Spotify eller Youtube. Og Mathis brukte mobilen en del fordi han hadde Spotify Premium, og det var viktig å få med seg. Siden det var Premium.
Den er skikkelig grei mot meg.
Tilslutt så spurte jeg dem om hvordan type mobil dem hadde, hva dem trodde var de mest populære mobilene og hvis de ikke var fornøyd hva ville de ha byttet til da. Mathis hadde en HTC One X. «Jeg har ikke orket å kjøpe ny siden jeg har viktigere ting å bruke pengene mine på.» forklarte Mathis. Han mente at den mest populære typen mobil var iphone, og nå er det iphone 5 siden det er den nyeste. Mathis var også nokså fornøyd med mobilen sin. «Den er helt grei. Har ikke svikta meg mange ganger. Den er skikkelig grei mot meg, vekker meg opp om morgenen og passet på at jeg kommer meg opp på skolen.» Men hvis han ikke hadde vært fornøyd hadde han nok byttet til iphone.
Ingeborg hadde en iphone 5, og hun mente at iphone og den nye typen Samsung var de mest populære. Hun var også sånn passe fornøyd med telefon. Når jeg spurte hun om hvis hun ikke hadde vært fornøyd, hvilken type mobil ville hun byttet til da, og da svarte hun; «Jeg hadde mest sannsynligvis ikke hatt telefon da. Eller jeg vet ikke hva jeg hadde byttet til. Emilie hadde en Samsung Galaxy Note 2 og hun mente at Samsung og Iphone var de mest populære. «Selv om jeg selv synes at iphone er noe drit fordi dem knuses fort, på begge sider, kamera klikker men for det meste så er det hjemme knappen og låse-knappen som blir ødelagt.» Fortalte hun. Hun er veldig fornøyd med sin telefon, og dette var hennes andre siden den første gikk i bekken. Men hvis hun ikke hadde vært fornøyd ville hun ikke ha skiftet type mobil, men fortsatte med Samsung.